čtvrtek 9. června 2016

Recenze: Nocte

Název: Nocte
Spisovatel: Courtney Cole
Počet stran: 344
Rok vydání v ČR: 2015
Nakladatelství: CooBoo

Jmenuju se Calla Priceová. Je mi osmnáct a je mě jen půl. Moje druhá polovina – moje dvojče, můj bratr Finn – je blázen. Miluju ho. Víc než život, víc než cokoli. A i když se děsím toho, že mě stáhne s sebou dolů, jsem jediná, kdo ho může zachránit. Dělám, co můžu, abych si udržela zdravý rozum, ale topím se v tom čím dál víc. Takže se chytám stébla.
Dare DuBray. Je můj zachránce a můj antikrist. V jeho náruči se cítím v bezpečí. Ale taky se v ní bojím, že nevím, kam patřím. Bojím se, že jsem ztracená. Uzdraví mě, zlomí mě, bude mě milovat i nenávidět. Má moc mě zničit. Možná je to v pořádku. Protože to vypadá, že Finna zachránit nedokážu, a nemůžu milovat Darea, aniž bych všem ublížila. Proč? To kvůli tomu tajemství. Tajemství, které se tak moc snažím rozlousknout, že jsem vůbec nečekala, že to přijde. Taky vás to překvapí.

Serva me, servabo te. Zachraň mě, a já zachráním tebe.

Obálka je tajemná a plná nádherných sytých barev. Zároveň je originální, ale hlavně je naprosto nádherná. Když jsem si spatřila, okamžitě jsem věděla, že ji musím mít, a když mě pak zaujala anotace, opravdu se mi ulevilo, že zní stejně skvěle a tajemně jako vypadá obálka. Protože ta je opravdu perfektní. Hlavně jsem ráda, že zůstala původní, jako v originále.

Autorčin styl psaní byl zajímavý a mě ihned vtáhl do knihy. Čtení jsem si opravdu užívala, a to ne jen kvůli ději, ale velký podíl na tom mělo právě autorčino psaní. Jsem si totiž jistá, že kdyby napsal tuhle knihu někdo jiný, nebo jiným stylem, zkrátka by to nebylo tak dobré, pravděpodobně i trochu nudné.

Kniha je také plná latiny. Čísla kapitol jsou psané latinsky a v knize najdeme také spoustu dalších latinských slovíček a vět, především v deníku Finna. Je to skvělé doplnění a moc mě to bavilo. Dokonce mi utkvělo v hlavě několik slov.

Jsem v temném pohřebním ústavu sama se dvěma mrtvými těly dole v tátově balzamovací místnosti. Normálně bych si z toho nic moc nedělala. Když je váš otec majitelem pohřební služby, zvyknete si spát pod jednou střechou s mrtvými.

Kapitoly v knize jsou převážně z pohledu Cally, ale objevují se kapitoly z pohledu Finna. Ty byly o něco méně časté a kratší, zato mnohem temnější a děsivé.

Calla by udělala vše, aby svého bratra ochránila. Znamená pro ni naprosto všechno. Po nehodě si všechno vyčítá a je pro ni těžké to pochopit a přijmout. Když se konečně naskytne rozptýlení v podobě tajemného kluka se silným britským přízvukem, okamžitě upoutá její pozornost a Calle se chvílemi daří zapomenout na realitu. Ale stále se bojí. Bojí se o svého bratra. Bojí se o svůj rozum.

Finn je blázen. V hlavě slyší hlasy, které se ho snaží ovládnout. Miluje Callu a udělal by pro ni cokoliv. To mu ovšem hlasy v hlavě neumožňují. Bojí se o svou sestru. Nechce ji stáhnout ke dnu spolu s ním. Má tajemství. Tajemství, které Callu zničí. Které před ní musí utajit. Ale nic se nedá utajit navždy.

Nezaslouží si tě. Zabij ji ty přizdisráči zabij ji teď hned. Strč ji ze skály. Lízej její kosti. Lízej její kosti. Lízej její kosti. (...) Lízej její kosti, vysaj její morek, ukaž jí ukaž jí ukaž jí.

Když jsem si knihu ke konci minulého roku pořizovala, čekala jsem temný, šílený a zvrácený příběh, který mě bude děsit. Tak moc jsem se na tohle připravila, až jsem v jednu chvíli skoro pochybovala, jestli se do knihy vůbec pustím. Měla jsem spoustu očekávání. Když jsem četla ukázky z knihy, přitahovalo mě to a odrazovalo zároveň. A pak jsem po ni konečně sáhla. Zapoměla jsem na všechny názory ostatních a na všechny své předsudky a do knihy se s chutí a nevědomostí pustila.

Už na začátku mě kniha šokovala. Bylo to opravdu docela drsné a samozřejmě tajemné. Ale okamžitě jsem věděla, že jsem vybrala správně. Bylo to přesně to, co jsem číst chtěla. Temné a zvrácené. Na takové knihy mám prostě jednou za čas chuť, ale málokdy splní mé očekávání. Finnovy kapitoly mě občas doopravdy děsily, ale jen v dobrém slova smyslu. Zamilovala jsem si je. Zamilovala jsem si tu tajemnost, Callu i Finna, později i Darea a samozřejmě neustále přemýšlela nad tím velikým tajemstvím. Nad těmi prázdnými kousky skládačky, které se zkrátka nedaly jen tak vyplnit.

Ať už jsem od knihy očekávala cokoliv, tohle rozhodně ne. Bylo to temné a zvrácené tak, jak jsem čekala a doufala. Ale bylo to úplně jiné. Mnohem lepší. Což je veliké slovo, protože mi přišlo, že větší očekávání snad mít ani nemohu. Ale Nocte je opravdu předčilo.

Závěr byl nicméně neuvěřitelně šokující. Co vám budu povídat, kniha byla sice úžasná, ale při čtení jsem myslela, že ji nějaký ten bod strhnu. Dare mi přišel až příliš dokonalý, nějaké události až příliš nápadné a setkání nepřirozené. To ale jen do té doby, než to všechno na závěr zapadlo dohromady a začalo to dávat dokonalý smysl. Myslela jsem, že je kniha předvídatelná. Měla jsem stovky teorií, jak kniha může skončit a myslela jsem si, že mě nezaskočí. Nemohla jsem se mýlit více.

Nic není tak děsivé, jako když se lidská mysl propadá do šílenství.

Odhalení celého tajemství, to náhlé vysvětlení, mě zasáhlo jako rána pěstí. Během vteřiny mi všechno do sebe zapadlo, na všechny mé otázky jsem dostala odpověď. Všechno najednou dávalo smysl. Zírala jsem na stránku a četla to stále znova a znova a nemohla uvěřit tomu, jak moc velký smysl to všechno dává.

Tahle kniha vás prostě dostane. Celou dobu si myslíte to, co autorka chce. A nemáte ponětí, jak moc se to všechno na konci změní. Nocte vás dostane a rozláme na malé kousíčky. Jestli nějaká kniha rozhodně stojí za přečtení, je to právě Nocte.

A já se jen modlím, aby u nás vyšel druhý díl. Protože potřebuji podobných knih více. A doufám, že druhý díl mě dostane alespoň z poloviny tak, jako první a nemohu se dočkat, co si pro nás autorka ještě připravila.


13 komentářů:

  1. Úžasná recenze!! :)
    Názor na knihu mám úplně stejný. Kniha je prostě dokonalá ať si říká kdo chce, co chce! :3
    Další díly u nás musí vyjít, protože jinak se zblázním... ten KONEC.
    No, prostě druhý díl potřebuji! :'(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto s tebou souhlasím :)
      Vážně doufám, že to nebude další ze sérií, která u nás nedovyjde :(

      Vymazat
  2. Díky za další úžasnou knížku, aspoň radím ostatním, co přečíst :D ;)) :33

    OdpovědětVymazat
  3. Na tuto knihu furt koukám a vůbec nevím, zda ji chci nebo ne :-D
    goodmoda.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi záleží na tom, na jaké žánry knih jsi :) Ale já ji každopádně mohu jen a jen doporučit :)

      Vymazat
  4. wow tak to vypadá senzačně, rozhodně si jí přidám na svůj seznam a těším se až si jí přečtu, moc a moc pěkná recenze

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si ji přečti, je vážně skvělá :) Jsem si jistá, že konec tě naprosto dostane:)
      A jinak moc děkuji :)

      Vymazat
  5. Musím. Si. Ji. Přečíst! Ale fakt, tohle nemůžu vynechat. Chtěla jsem si ji přečíst už před tvou recenzí a teď si ji chci přečíst ještě víc. Tolik knih... já se z toho zblázním.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak přesně tenhle pocit znám :D Každopádně tuhle se rozhodně pokus přesunout někam na začátek svého seznamu, protože je naprosto úžasná, máš pravdu, vážně si ji musíš přečíst!

      Vymazat
    2. Posunu, ale nejdřív se k ní musím dostat...

      Vymazat
  6. tyjo to vypada o dost lip, nez jsem si myslela :) diky za info

    OdpovědětVymazat
  7. Nechci vyznít jako uplnà blbka, ale jsem snad jediná, kdo nepochopil posledni 2strany??? Vysvětlí mi to někdo prosím? TTwTT

    OdpovědětVymazat