pátek 29. července 2016

Recenze: Pod nekonečnou oblohou

Název: Pod nekonečnou oblohou
Spisovatel: Veronica Rossi
Počet stran: 328
Rok vydání v ČR: 2012
Nakladatelství: Knižní klub

První díl futuristické postapokalyptické trilogie na pomezí fantasy, romance a dobrodružného příběhu. Hlavní hrdinové, Aria a Perry, pocházejí ze dvou radikálně odlišných společenských vrstev a vlastně by se neměli nikdy setkat, natož navázat vztah. Aria patří mezi obyvatele uzavřeného, vysoce technicky rozvinutého a izolovaného města, Perry zase do nebezpečného přírodního světa. Když Ariu vykáží z města za zločin, který nespáchala, domnívá se, že ji čeká okamžitá smrt – ve volné přírodě nemá šanci přežít. „Divoch“ Perry je pro ni jedinou šancí, jak se zachránit. Zakázaná láska a rozpolcená civilizace vzbuzuje mnoho filozofických, morálních a etických dilemat zrcadlících se v neobyčejném vztahu dvou hlavních hrdinů.

Tolik nikdy ve světě pod nekonečnou oblohou.

Árie žije celý život v takzvaném Lusku. Venku totiž není bezpečno a tak se lidstvo muselo ukrýt někam, kde na ně ohnivé Éterové bouře a nemoci nebudou moct. Světu venku říkají Obchod se smrtí. Moc dlouho se tam totiž nedá přežít. Místo toho si vytvořili svůj vlastní svět - Říše. Virtuální svět, který je celý jen iluze. Nemůžete se zranit, nemůžete neplánovaně otěhotnět, nikdy nechytnete ani tu nejmenší nemoc. Neznáte bolest ani strach. Žijí ve světě, který je lepší než skutečnost. Nic jim nechybí. Ale když Áriina matka odjede a neozývá se ji, Árie dostane strach a snaží se ji zkontaktovat. Kvůli tomu ale se svými přáteli poruší jedno z největších pravidel. Opustí Lusk.

Peregrin, zkráceně Perry, je Divoch. Žije tam venku, se svým kmenem Tideů. Ovšem to není to, co chce. Chce se stát Krvepánem, vůdcem celého kmene. To však není tak lehké, protože toto místo zaujímá jeho starší bratr Vale, který ho však nikdy neměl rád. Pro Perryho je jedním z nejbližších přátel Valeův sedmiletý syn - Perryho synovec Talon. Když ale onemocní, Perry se vydá mezi Osadníky. Chce pro malého Talona najít lék. To se mu bohužel podaří. Zato se mu podaří zachránit Árii před uhořením a dostane ji zpět do jejího Lusku. Osadníci po něm ale jdou, přestože utekl a nic neudělal. Místo něj si však odnesou právě Perryho synovce. Talon byl pro Perryho vším. Nesmí dopustit, aby mu něco udělali.

Árie je za porušení pravidel vykázána ven. Ven, do Obchodu se smrtí. Mezi Divochy, které jsou pro ni něčím jako zvířata. Jsou odporní a špinaví. Nečekaně se s Perrym setkají znovu, tentokrát venku, a oba potřebují totéž. Dostat se do Lusku. Perry musí najít Talona a Árie svou matku, díky které se snad bude moci vrátit domů. A tak, ač neradi, spolu musí začít spolupracovat. Jinou šanci totiž nemají.

Árie chtěla být opět sama sebou. Dívkou, která se v Říších honí za nejlepší hudbou a otravuje kamarády povídáním o hloupých tématech. Teď z ní byla dívka, která má místo bot přebal knih. Dívka, která musí kráčet po kopcích s mlčícím Divochem, pokud chce přežít.

Pod nekonečnou oblohou je první díl trilogie Nebe. Celá tato série byla mým velkým restem a chtěla jsem se do ni pustit opravdu dlouho, ale přiznám se, že jsem se toho i docela bála. Očekávala jsem v nejlepším průměrnou fantasy, která nebude ničím zajímavá, ani moc čtivá. Jak to dopadlo? Dostala jsem úplně pravý opak.

Kniha je naprosto strhující, postavy sice nejsou zdaleka dokonalé, ale přesto si je zamilujete. Přesto, že jsem to opravdu nečekala, neměla jsem se čtením ani nejmenší problém. Ihned jsem se začetla a ani jsem nevěděla jak, byla jsem na konci. Během knihy nastane spousta zvratů a překvapivých věcí, které by vás na začátku knihy ani nenapadly.

Autorka si vymyslela naprosto originální a opravdu krutý svět, ve kterém se o přežití musí bojovat. Opravdu obdivuji, jak perfektně si vše promyslela, obdivuji, co všechno ji napadlo a jak to krásně do knihy zahrnula. V knize se neustále něco děje, takže nejsou žádné nudné pasáže, které by vám dělali problémy. Jen ze začátku, řekněme prvních dvacet stran je to trochu těžší, než celý jejich svět pochopíte. Ale pak už knihu zhltnete, že nebudete vědět, jak jste se mohli tak rychle octnout na konci.

Co mi jako jediné kazilo požitek z knihy byly chyby v textu, které byly snad na každé straně. Některé byly pravopisné, nejčastější byly ale úplně klasické překlepy nebo výměna zájmen. Tohle je něco, co nikdy nepochopím, čekala bych, že u tak skvělé série si dají s překladem a korekturou trochu práce, ale tohle mi přišlo jako přeložené a sepsané na první pokus a to je tak všechno. Je to škoda, protože to tu knihu trochu kazí, přestože v originále je skvělá. Hold jsme v Česku.

Ale zpátky k tématu. Jestli jsem za něco ráda, tak za to, že jsem se do této série nakonec pustila. Ohromila mě, zamilovala jsem se do jejího světa, děje i postav a myslím si, že do budoucna bude pro ostatní knihy těžké ji překonat. Pokud jste fanoušci fantasy a sci-fi a chcete něco opravdu skvěle promyšleného, nic vám nedoporučím více, než Pod nekonečnou oblohou.


10 komentářů:

  1. Celou sérii mám doma už asi rok od bráchy, ale ještě jsem se k ní pořád nedostala. Už s tím budu muset pohnout :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ji měla taky doma asi rok a nechtělo se mi do ní, ale teď jsem hrozně ráda, že jsem to udělala, takže určitě si na ni udělej čas co nejdřív :)

      Vymazat
  2. K sérii jsem se ještě nedostala, ale rozhodně vypadá zajímavě, poutavě, takže až se trochu uvolní můj nekonečný seznam knih, které chci přečíst, ráda se do ní pustím.
    Krásná recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně se do ni pusť co nejdřív, jsem si jistá, že nebudeš litovat :)

      Vymazat
  3. Naprosto souhlasím! Celá tato série je knižní skvost :3
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Málokdy mě knížka z recenze zaujme natolik, abych o ní začala uvažovat, ale tohle vypadá jako fakt pecka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, opravdu to pecka je, takže nad ni určitě popřemýšlej, mohu ti ji jen doporučit, obzvlášť pokud máš ráda sci-fi/fantasy :)

      Vymazat
  5. Myslím, že po tvé recenzi mám jen dvě otázky. Proč jsem si tu sérii proboha nekoupila, když jsem ji viděla ve slevě? Je ještě k dostání? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu :D Vážně sis ji měla koupit, protože je naprosto dokonalá :)
      Co jsem tak koukala, je už k dostání jen první díl.. Já sama druhý díl nemám a hrozně mě mrzí, že jsem si ho nekoupila :/

      Vymazat