úterý 23. srpna 2016

Recenze: Odpusť mi. Megan

Název: Odpusť mi. Megan
Spisovatel: Abbie Rushton
Počet stran: 256
Rok vydání v ČR: 2016
Nakladatelství: Yoli

Anotace: Megan nemluví. A ani nemůže. Loni v létě se stalo něco hrozného a ona slíbila, že o tom nikdy nikomu neřekne. Trápí ji strašná vina. Přišla o kamarádku, odcizila se mámě a stala se terčem posměchu spolužaček. Nebýt Luka, neměla by už nikoho.
A pak se na jejich škole těsně před závěrečnými zkouškami objeví Jasmine. Temperamentní, nádherná, upovídaná Jasmine. A chce se s Megan kamarádit. Díky ní připadá Megan život zase o něco barevnější. A nejen jí. Jasmine padne do oka i Owenovi, za kterým pálí holky z celé školy.
Jenže pak se kolem nich začnou dít zvláštní věci. Že by to byla náhoda? Nebo jim hrozí nebezpečí? Megan by ráda znovu mluvila. Ale bojí se. Protože jestli se jí hlas vrátí, bude to znamenat jen jedno. Pravdu.


Určitě sami dobře víte, co se říká - že bychom neměli soudit knihu podle obalu. Ale určitě také sami dobře víte, že to občas stejně uděláme. Tohle je úplně skvělý příklad. Nejdřív mě na knihu nalákala originální obálka a nakonec jsem si ji v češtině koupila také hlavně kvůli obálce. Ale jen kvůli obálce to nebylo. Líbil se mi ten námět, líbilo se, že celou knihu se skrývá nějaké tajemství, které se má odhalit až na závěr. Bohužel tak trochu bláhově jsem doufala v něco velkolepého. 

Megan bývala šťastná. Měla nejlepší kamarádku Hanu a kamaráda Luka. Ale něco se zvrtlo, když se Megan s Hanou pohádaly. Ten večer Hana zemřela. Ten večer Megan udělala něco, na co se ani ona sama pořádně nepamatuje, ale moc dobře ví, že se to nikdo nesmí za žádnou cenu dozvědět. Ale slova vycházejí z pusy tak jednoduše a Megan nemůže riskovat. Uzavře se před ostatními a přestane mluvit. Nesmí mluvit. A je pevně přesvědčená, že nebude.

Potom se ale na škole objeví nová holka jménem Jasmine. A je snad jediná, komu nevadí, že Megan nemluví. Naopak se zdá, že by se s ní ráda přátelila. Megan začíná být zase šťastná - konečně má zase kamarádku se kterou si připadá sama sebou. Až na svůj hlas. Tak ráda by zase mluvila. Je toho tolik, kolik by chtěla Jasmine říct. Jenže ví, že nemůže. Nesmí nahlas vyslovit pravdu.

Abbie Rushton má rozhodně čtivý styl psaní, ale často mi přišlo, že se zbytečně rozepisovala o nepodstatných věcech. Občas se kniha vlekla, protože autorka neobvykle dlouze popisovala oblohu nebo okolí, a někdy byla zase naopak docela urychlená. 

Odpusť mi. Megan je rozhodně neobvyklá kniha. Já od ni bohužel asi očekávala až příliš mnoho a dostala asi tak polovinu toho, v co jsem doufala. Ze začátku není žádný problém se do knihy začíst. Jak už jsem říkala, občas se to vleče, ale občas nastane i opravdu zajímavá část, kterou zhltnete hned. Každopádně na to, jak pomalý a dlouhý celý ten rozjezd je, to pak posledních několik kapitol jde hrozně rychle. Mě se ale konec líbil z celé knihy nejvíce. Ačkoliv jsem spoustu věcí odhadla předem, stejně to byla jediná alespoň trochu překvapivá část celé knihy. 

Celá kniha je hodně zvláštní. Na postavy je docela těžké mít nějaký pořádný názor. Každopádně rozhodně se nedá říct, že by mi nějaká byla sympatická. V knize je spousta věcí, které bychom v jiných nenašli a občas jsem jen vykulila oči a říkala si, jak to jen tu autorku napadlo. Mě kniha trochu připomněla Pretty Little Liars. Samozřejmě jen v drobnostech, ale zkrátka mi ji připomněla a přišlo mi, že PLL mi ohledně toho stačily.

Jsem si jistá, že někomu by se kniha určitě mohla líbit více než mě. Tím ale neříkám, že se mi nelíbila. Bylo to opravdu zajímavé čtení a taková lehce nadprůměrná oddychová jednohubka. Nelituji, že jsem si knihu přečetla, ale není to jedna z těch, které by mi vyloženě utkvěly v hlavě, na kterou bych musela myslet. Osobně bych knihu doporučila mladším čtenářům, ideálně tak kolem 11-15 let, protože si nejsem jistá, jestli by nadchla i ty starší. Věřím, že mladším čtenářům, obzvlášť třeba těm, kteří nečtou tolik a nemohou knihu srovnávat s lepšími, by se to mohlo opravdu líbit. Ale jak jsem říkala, já si jako jediné užila až ten konec.



10 komentářů:

  1. Já z knihy také nebyla moc odvařená, přišla mi taková dětská, čekala jsem opravdu dobrou četbu ze sekce Young Adult. No, někdy se to nepovede :).
    Pěkná recenze!

    OdpovědětVymazat
  2. Zrovna dneska jsem knihu nechala v knihovně, protože už jsem si půjčila moc kousků.
    Možná dobře, že jsem tak udělala :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná, že ano :D Ale určitě ti nechci knihu rozmlouvat, třeba se ti náhodou bude líbit :)

      Vymazat
  3. Já si to plánuji koupit.. Kate, neuvěříš. Už mám knihovnu a čtu!
    Potlesk pro mě. Maličkej plosíím C:
    Mno, uvidím co si ještě za knihy přidám na takový book wishlist. ^^
    Ta knížka zní dobře, hrozně mě zajímá co Megan udělala :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ohh konečně! :33
      *nadšeně tleskám*
      Určitě si ji zkus přečíst, třeba se ti bude líbit! :)

      Vymazat
  4. Začínám se bát, co to doma mám :D
    S tématikou ''nemluvení z vlastní vůle'' jsem četla Moře klidu a to si nemohu vynachválit, takže pořád tak trochu doufám, že by Megan mohla být aspoň trošičku tak dobrá, ale očividně asi néé :/ :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně ti nechci svůj názor vnucovat, třeba se zrovna Tobě bude líbit více, každý máme jiné názory :) Někdy ji určitě zkus a jsem zvědavá, co na ni řekneš! :)

      Vymazat
  5. Mě se na knize líbil styl psaní, ale příběh moc ne, vlastně skoro vůbec...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se naopak více líbilo o co v té knize šlo.. Ale mohlo to být podle mě lépe zpracované

      Vymazat