středa 20. července 2016

Recenze: Uvnitř mé hlavy

Název: Uvnitř mé hlavy
Spisovatel: Francesca Zappia
Počet stran: 368
Rok vydání v ČR: 2016
Nakladatelství: Yoli

Alex je divná; alespoň tak ji vnímá její okolí. Přitom má jen vlasy červené jako kečup a fascinují ji živí humři v nádrži supermarketu, trpí paranoiou, že ji pronásledují komunisti nebo že jí někdo otrávil jídlo. Trpí totiž schizofrenií a plete si vlastní halucinace s realitou. Někdy jde obojí od sebe jen těžko rozlišit, jedinou její jistotou je mladší sestra Charlie a Kouzelná osmička, dětská hračka, se kterou se často radí. Pro jistotu má u sebe Alex taky fotoaparát a v případě nouze si věci a lidi fotí, aby měla jistotu, že nejsou jen jejím přeludem. Za přelud považuje nejdřív i Milese, nejdrsnějšího týpka ze školy. Nevymyslela si ho náhodou?
Proč by zrovna on měl mít o její společnost zájem?


Někdy mám pocit, že lidé považují realitu za samozřejmost.

Řekla bych, že na Uvnitř mé hlavy musí čtenáře nalákat už jen ta nádherná a poměrně neobvyklá obálka. Ale co je lepší, když zní obsah knihy stejně skvěle, ne-li  lépe. To je přesně případ této knihy. O knize jsem slyšela už před docela dlouhou dobou, když jsem ještě netušila, že se bude překládat i do češtiny a ihned mě zaujala. Když jsem se později dozvěděla, že si ji budu moci přečíst i já, byla jsem nadšená a tak jsem ji zkrátka musela mít ihned poté, co u náš vyšla.

Alex trpí schizofrenií, kterou ji diagnostikovali již ve třinácti letech. Vše začalo tím, že jako malá obdivovala humry v nádrži v supermarketu, stejně rudě zbarvené, jako její vlasy. Alex měla za to, že se humry snažila osvobodit a oni skutečně ze supermarketu utekli. Ale máma ji bohužel k jejímu zklamání oznámí, že to byla pouze Alexina představivost, kterou po většinu času nedokáže rozeznat od reality. V jídle Alex hledá jed a na každém kroku vidí komunisty. Teď, o několik let později, nastupuje Alex na novou školu, kde se nezdá být zcela vítaná, snad jen kvůli svým nepřirozeně rudým vlasům. Ale má druhou šanci. Nikdo o ni nemusí zjistit, čím ve skutečnosti je a má alespoň jednoho kamaráda Tuckera, u kterého si výjimečně je jistá, že skutečně existuje. Jenže aby to Alex neměla tak úplně jednoduché, na pokoji ji nenechá Miles - tajemný kluk, kterého zná celá škola. Miles, který plní zakázky ostatních a nechává si za to platit. Miles, který až nápadně připomíná kluka, kterého Alex poznala jako malá, právě u oné humří nádrže. Vždy ale měla za to, že si ho vymyslela. Je vůbec skutečný nebo ne?

Samozřejmost reality byla luxusem, který mi zůstal odepřen. Nemohu říct, že bych nenáviděla ty, jimž byl dopřán, protože to byli prakticky všichni. Ne, necítila jsem k nim nenávist. Nežili v mém světě. Ale to mi nebránilo přát si, abych směla žít v tom jejich.

Jak už je mým zvykem, mívám na knihy, na které se těším, hodně velká očekávání, a tak se vždy před čtením bojím, že mě zklamou a snažím se na svá očekávání zapomenout a prostě brát knihu tak jak je a číst. Musím se přiznat, že na chvíli jsem se opravdu bála, že kniha kvůli mým očekáváním nebude tak dobrá. Ale to bylo opravdu jen na chvíli.

Kniha mě pohltila prakticky od první stránky, neměla jsem žádný problém se čtením, okamžitě jsem se začetla a zamilovala do autorčina stylu psaní a jejího humoru, který nebyl úplně zřejmý, ale častokrát se ji povedlo mě pobavit, někdy i rozesmát. Nikdy se mi nestalo, že bych se musela do čtení nutit, ani se nevyskytla jediná nudná část, kterou bych se musela prokousávat, což je pro mě samo o sobě snad největší plus.

Dalším velkým pozitivem pro mě bylo to základní téma knihy; schizofrenie. Knihy s touto tématikou mě zkrátka baví, hrozně ráda přihlížím tomu, jak se postavy chovají, jak se vyvíjí, zkrátka se mi líbí, že mohu vidět těmto lidem do hlavy a přiblížit se k tomu, jaké to musí být. Nedovedu si ale představit, že bych si takové téma sama vybrala ke psaní, protože to rozhodně není jednoduché téma. Uvnitř mé hlavy je autorčina prvotina a mě hrozně nadchlo, jak si s tím poradila, protože to nemohlo být lehké, obzvlášť právě když je to její první kniha.

Každý je zajímavý, když se na něj díváš dostatečně dlouho.

Knize nemohu vytknout nic, až na drobnou maličkost, která mi sice nevadila, ale kdyby tam nebyla, bylo by to samozřejmě ještě lepší. Ke konci se autorka snažila o takové velké odhalení, velká lež v které Alex celou dobu žila, ale mě bohužel došlo, co má autorka v plánu už mnohem dřív a celkově to pro mě nemělo takový ten efekt vyražení dechu. Nevím, jestli je to tím, že knihy s ,,velikým odhalením" čtu poslední dobou často, a nebo je to opravdu samotnou autorkou. Přesto mě docela překvapil konec, a byla jsem s ním naprosto spokojená, i když přiznávám, že mě na chvilku docela vykolejil.

Celou knihu jsem si zamilovala, jak styl psaní a děj, tak i postavy a byla to moc milá a příjemná oddychovka, kterou mohu všem jedině doporučit. Sama se k ní pravděpodobně jednoho dne vrátím, protože takové knihy nejsou časté a už vůbec ne tak dobře zpracované.


Za poskytnutí knihy Uvnitř mé hlavy k recenzi mnohokrát děkuji Martinusu! Knihu můžete zakoupit zde.

12 komentářů:

  1. Úžasná recenze!! :)
    Kniha mi má také dorazit z Martinusu, ale stále nic :(
    Každopádně se na ni mooc těším a snad mi brzy dojde, protože si ji chci už konečně přečíst :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :)
      Přeji, ať ti přijde brzy, určitě se do ni musíš totiž rychle pustit, bylo to naprosto skvělé :)

      Vymazat
  2. Obálka je hezká a příběh vypadá také slibně, určitě si jí přidám na svůj seznam a časem zakoupím a přečtu. Krásná recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si ji přečti, mohu ti ji jen doporučit :)

      Vymazat
  3. Skvělé, že se ti líbila. Mně trochu vadila ta "deektivní zápletka", jinak to bylo příjemné počtení:).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, každému se líbí něco jiného :) Ano bylo ta příjemná oddychovka :)

      Vymazat
  4. Skvělá recenze, knihu si chci také přečíst a moc se na ní po tvé recenzi těším :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tahle recenze je stejně úžasná, jako byla kniha, o níž je napsaná. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Všechny tvé recenze mají v poslední době dost vysoké hodnocení. Je to tebou nebo těmi knihami? :D Na tuhle mám každopádně zálusk a zrovna včera se objevila v knihovně :) Už se těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu :D Řekla bych, že těmi knihami, protože se snažím číst ty nejlepší, abych se s tím nesekla na moc dlouho.. A jak vidíš, zatím mi to vychází :D
      Určitě si ji musíš přečíst, nevím, jak se bude líbit tobě, ale já ji prostě miluju :)

      Vymazat