úterý 12. července 2016

Recenze: Láska mezi písmenky

Název: Láska mezi písmenky
Spisovatel: Jodi Picoult, Samantha van Leer
Počet stran: 320
Rok vydání v ČR: 2016
Nakladatelství: CooBoo

Co by se stalo, kdyby se princ z pohádky ocitl v našem světě a musel třeba chodit do školy? A naopak, co by obyčejný kluk dělal v pohádkovém příběhu? Šestnáctileté Delilah se povedlo nemožné – dokázala vytáhnout okouzlujícího prince ze stránek oblíbené pohádky a vyměnit ho za svého kamaráda Edgara. Setkat se tváří v tvář s Oliverem bylo jako kouzlo, ale co s takovým princem v našem světě? Přece jen tu máme trochu jiná pravidla, a tak se Oliver musí stát obyčejný klukem a začít chodit do školy, i když ani neví, jak se přechází přes ulici. Zato Edgar se musí vypořádat s rolí chrabrého prince, jehož život se při každém čtení opakuje. Hranice mezi stránkami knihy a skutečností je sice průchozí, ale může najít princ z pohádkového příběhu svůj šťastný konec v našem světě?


Díky naději věříme, že může být jenom líp.
Díky naději žijeme dál.

Obálka skvěle vystihuje knihu. A nejen to. Je naprosto nádherná. Celá je sladěná do krásné fialové barvy. Princ vystupující z knihy je dokonalý detail, který se mi moc líbí a stejně tak se mi moc líbí, že postavy jsou z papíru a mají na sobě text. Celá kniha působí nádherně. Obzvlášť hřbet knihy. V knihovně vypadá úžasně a působí skoro až starodávně. Jsem z něj zkrátka nadšená.

Styl psaní autorek byl skvělý, čtivý, nikdy jsem neměla problém s tím se začíst. V knize se střídají tři pohledy: většina kapitol je psaná z pohledu Olivera, o něco méně kapitol je z pohledu Delilah a jednou za pár kapitol se objevila i Edgarova kapitola. Trochu jsem se bála, aby to nebylo trochu moc pohledů a nebylo to zbytečné. Ale nakonec jsem zjistila, že bez toho by knihu napsat ani nešlo. Jedině dohromady to totiž mohlo dávat smysl a neunikly nám žádné detaily.

Oliverovy kapitoly mě bavily rozhodně nejvíc, protože bylo zajímavé číst pocity pohádkového prince z našeho světa. Bylo vtipné přihlížet tomu, jak se někdy zachoval v našem světě "princovsky" a ani sám chudák neměl ponětí, co dělá špatně. Oliverovi se ale podařilo do skutečného světa poměrně dobře zapadnout. Byl to prostě ideální a dokonalý kluk, protože takoví pohádkoví princi zkrátka jsou.

Delilah byla fajn hlavní postava, o které se jen tak nedočtete, protože nebyla zrovna obvyklá. Hlavní pro mě bylo, že mě ničím nerozčilovala, takže jsem si mohla užít i kapitoly z jejího pohledu.

Edgar, Oliverův dvojník, který se s ním vyměnil, byl vážně obětavý. Až nečekaně moc na to, že pocházel z našeho světa. Nejdřív mi přišel jako typický puberťák, ale ukázalo se, že má v sobě mnohem víc. Pro svou mámu by udělal cokoliv - což v této knize hrálo velkou roli.

Bez čtenáře je příběh jenom poloviční. Je jako stavební plány, podle kterých nikdo nic nepostaví, nebo jako vypuštěný bazén. Základ máme, ale to je všechno. Bez čtenáře slova jenom spí na stránkách a čekají, až je někdo svou představivostí probere k životu.

Delilah se podařilo něco nemožného. Dokázala přivést z knihy do skutečného světa svého milovaného prince. Ovšem kniha nedokáže fungovat bez hlavní postavy a tak místo prince Olivera pošle Delilah do knihy Edgara, syna autorky oné pohádkové knížky. Kniha se ale všem těm změnám brání, protože Edgar není tak dobrý princ jako byl Oliver. Brzy se do světa lidí začnou dostávat z pohádky i další postavy, výměnou za někoho podobného sobě samým. Oliverovi dochází, že musí zpět do knihy, což by ale znamenalo opustit svou lásku Delilah. Ale tím příběh zdaleka nekončí. Najdou všichni svůj šťastný konec jako v každé správné pohádce?

Jodi Picoult můžete znát díky spoustě jejích bestsellerovým knihám. Přiznám se, že já od ní zatím nic jiného nečetla. V této knize však své spisovatelské síly spojila se svou dcerou Samanthou van Leer a vzniklo něco opravdu kouzelného, roztomilého.. zkrátka krásně pohádkového.

Každý má příběh. Možná si myslíte, že váš příběh nestojí za vyprávění, ale nezapomínejte, že ho zatím nikdo neslyšel. Třeba si někdo vaše činy, vaše slova, vaše zápletky vezme k srdci


Láska mezi písmenky je ve skutečnosti druhým dílem série, ale stejně tak by mohla být samostatná, protože je zde vše popsáno a nestane se, že by vám něco unikalo, nebo jste se v knize ztráceli.

Pravdou je, že Láska mezi písmenky se nedá číst kdykoliv. Musí na to být ta správná nálada a podle mě je to ideální právě v létě. Když mě tato nálada konečně přepadla, neváhala jsem a pustila se právě do Lásky mezi písmenky. Celé to bylo plynulé, krásně čtivé a dokonce to ani nepostrádalo děj nebo zápletku. Samozřejmě to nemělo děj kdovíjak komplikovaný a ani to nebylo žádné geniální dílo, protože to ani být nemělo. A mě celá kniha moc příjemně překvapila, především pro to, že je originální a nakonec se v ní dělo mnohem víc, než jsem očekávala. Dokonce jsem se u knihy i zasmála.

Ale kniha není jen jedna velká pohádka. Autorky nám jednou za čas napsaly na stránku nějakou krásnou myšlenku. Všechny byly krásně zformulované a moc se mi líbily. I mě donutily alespoň na chvilku se zamyslet.

Kromě toho jsou na konci knihy i naprosto kouzelné ilustrace ke knize, které mě hrozně překvapily a jsem z nich nadšená. Můžeme si totiž prohlédnout mapu světa, ve kterém se Oliverova pohádková kniha odehrává, nebo i jiné postavy z knihy. Zkrátka nádherný detail.

Lásku mezi písmenky bych nedoporučovala těm, kteří vědí, že nezvládnout ani trochu té pohádkové naivity. Ale pokud máte pohádky rádi, máte rádi originální a nasládlé knihy, měli byste jít do toho. Nečekejte nic velkolepého a kniha se vás určitě mile překvapí, užijete se ji a bude to příjemné a krásně oddychové letní čtení.


Za poskytnutí knihy Láska mezi písmenky k recenzi mnohokrát děkuji internetovému knihkupectví Arara!
Knihu můžete zakoupit ZDE.

9 komentářů:

  1. Překrásná recenze! Tuto knihu už si chci dlouho pořídit a přečíst a nyní ještě větší, snad jí budu mít brzy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si ji pořiď a přečti, vsadím se, že si ji užiješ, je to skvělá odpočinková a pohádková knížka :)

      Vymazat
  2. Občas je pohádková naivita fajn :) Super recenze :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze! :)
    Knihu mám na wishlistu, ale není to na druhou stranu NĚCO, co bych musela mít, tak jsem zvědavá, jestli se ke mně nakonec dostane :)
    Měj se hezky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :)
      To chápu, mě se na knize nejvíce líbí snad ten hřbet, v knihovně vypadá úplně úžasně :D

      Vymazat
  4. I přesto, že dáváš knize "jen" 80% se na ní šíleně těším. Mám ji půjčenou z knihovny, ale popravdě se docela bojím se do ní začíst, takže to pořád odkládám :D Uvidím, kdy se k ní dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I 80% je pro mě skvělé hodnocení, poslední dobou mám totiž na 100% hoodně vysoké nároky, takže to dostane jen opravdu málo co :)
      Kniha je ale vážně hodně návyková, takže si myslím, že ji budeš mít přečtenou rychle, a určitě se ti nebude líbit méně než mě :)

      Vymazat
    2. Na Databázi dávám pět hvězdiček různým knihám, i když to hodnocení přímo neodpovídá... bylo by lehčí, kdyby tam byly taky procenta :D U mě má 100%opravdu hodně málo knih...
      Určitě se k ní dopracuji, jen zatím dávám přednost tenčím knihám :D

      Vymazat