pátek 10. února 2017

Recenze: Illuminae

Nejdřív přežít. Potom všem říct pravdu.

Název: Illuminae
Spisovatel: Amie Kaufman, Jay Kristoff
Série: Akta Illuminae #1
Počet stran: 608
Rok vydání v ČR: 2016
Nakladatelství: CooBoo

Recenze:
Když se Kady ráno rozejde se svým klukem Ezrou, má pocit, že horší už její den být nemůže. To ovšem netuší, že o několik hodin později jejich planetu přepadnou. Kady je zrovna ve třídě, když na Kerenze přistanou cizí vesmírné lodě a všude nastane zmatek - rány, otřesy budov, střely. Každý se snaží zachránit a dostat se na jednu ze tří lodí, jejich jediné šance na přežití. Kady stojí spoustu sil se na loď dostat, obzvlášť když se jí do cesty znovu připlete Ezra Mason, který je tím posledním, koho by chtěla znovu vidět. 

Brzy se ale znovu rozdělí, když se Kady povede dostat na loď Hypatia, zatímco Ezra skončí na Alexandrovi. Na menší lodi Koperníku skončí převážně zaměstnanci rafinérií. Všechny tři lodě okamžitě odstartují do vesmíru, ale nepřátelská loď Lincoln je pronásleduje a všechny by je mohla zničit. Kapitáni lodí musí dostat všechny do bezpečí dřív, než je Lincoln dostihne. Mezitím se ale na Koperníku začne šířit záhadný zmutovaný smrtelný virus, který byl pravděpodobně shozen jako biologická bomba na všechny továrny a k tomu všemu umělá inteligence SPIRO na Alexandrovi začne jednat dle vlastního rozumu. Najednou může být i ona sama hrozbou pro svůj vlastní lid. Ale Kady pozná, že jím neříkají tak zcela pravdu a možná jsou právě oni dva s Ezrou jediní, kteří mohou děsivou pravdu odhalit.

Illuminae už na první pohled působí velkolepě. Ať už svým vysokým počtem stran nebo tou skvostnou a nanejvýš neobvyklou plastovou(!) obálkou. A po prolistování může být čtenářům jasné i to, že kniha je dokonale graficky zpracovaná i zevnitř. Illuminae totiž není vyprávěno klasickou formou známou všem čtenářům, ale je to jedna velká složka plná dokumentů, záznamů, přepisů z nahrávek, rozhovorů i e-mailů, které celý příběh tvoří.

Už jen to jistě naláká velkou spoustu čtenářů, obzvlášť pak těch, kteří hledají něco, co se nepodobá ničemu, co kdy četli. Přesně takové Illuminae totiž je - odlišné, originální a neuvěřitelně propracované, ať už již zmíněná grafická stránka, tak i příběh. Autoři navíc museli v knize použít velikou spoustu odborných výrazů a informací, které by si běžný člověk z hlavy zkrátka jen tak nevytáhl. Je mi jasné, jak moc si museli autoři vše nastudovat, promyslet a složitě zpracovat a hrozně je za to obdivuji.

Kniha jako taková není klasicky čtivá a už vůbec ne ze začátku. Odehrává se totiž v daleké budoucnosti ve světě, který nám není ani trochu známý a od první strany nám není nic přímo objasněno a tak musíme vše pochopit postupně sami. Protože je v knize spousta různých postav a žádný stálý vypravěč, nějaký čas také zabere, než postavy blíže poznáme a stihneme si nějakou oblíbit. Proto je téměř celá první poloviny knihy poměrně zmatená a chvíli člověku trvá, než si na ten odlišný styl psaní zvykne. Ale na druhou stranu se právě díky němu ani nenadějeme a polovina knihy je za námi. A potom už je to jen jedná velká vlna emocí.

Zbytek knihy je nabitý zvraty a akcí, ale zároveň překvapivě i ironií a vtipem a tak jsem se u knihy i upřímně zasmála. Všechno je popsané tak reálně a neskutečně krutě. Jakmile se začtete, nedokážete knihu odložit, prostě musíte rychle zjistit, jak to vlastně všechno dopadne a protože už mezitím poznáte, že autoři se rozhodně nebojí zabít pořádnou řádku postav, skutečně se děsíte, kdo další přijde na řadu a jestli to nebude zrovna jeden z vašich oblíbenců.

Illuminae je zkrátka dokonale zpracovaná a neuvěřitelně originální sci-fi, která vás chytne a nepustí. Rozesměje vás, ale zároveň má tu moc rozlámat vaše srdce na malé kousky a nakonec vás překvapit tak, že dlouho nebudete myslet na nic jiného. Mě osobně už dlouho žádná kniha tak moc nenadchla a já jí tímto všem doporučuji. Protože něco takového si bezpochyby zaslouží vaší pozornost.


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Albatros Media!

4 komentáře:

  1. Illuminae se mi taky moc líbilo! Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) To jsem ráda, že se ti líbilo také, bylo to opravdu skvělé čtení :)

      Vymazat
  2. A druhá perfektní recenze, rozhodně si knihu časem přečtu, je zajímavá - obálkou, tématem, obsahem.
    Krásná recenze.

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkná recenze. Illuminae jsem si okamžitě oblíbila.:)

    OdpovědětVymazat