pondělí 5. prosince 2016

Recenze: Skleněný trůn

Název: Skleněný trůn
Spisovatel: Sarah J. Maas
Počet stran: 390
Rok vydání v ČR: 2015
Nakladatelství: CooBoo

Recenze: 

Poté, co Celaeně Sardothien zemřeli rodiče, ujal se jí Arobynn Hamel a od dětství jí tvrdě trénoval pro jediné - aby se stala obávaným nájemným zabijákem. A to se mu také podařilo. V pouhých šestnácti letech znal Celaenu každý jako nejlepšího nájemného vraha a Celaena se nezalekla žádného úkolu. Ale přesto ji nakonec chytili.

Teď si Celaena odpykává svůj trest v solných dolech Endovieru, kde lidé přežijí obvykle pouhý měsíc. Celaena, která přežila v dolech už celý rok utrpení, netušila, že by se ještě někdy mohla svobodně nadechnout. Ale pak se jednoho dne objeví kapitán královských stráží, aby ji dovedl za samotných princem Adarlanu, který má pro ní nečekanou nabídku. Král pořádá klání mezi těmi nejlepšími vrahy a zloději, aby pro sebe našel toho nejlepšího bojovníka, který mu bude po dobu čtyř let sloužit. Odměnou za to jim bude bohatství a nakonec i svoboda. Celaena tak stojí před skutečně zajímavou nabídkou. Pokud v klání přežije a zvítězí, bude konečně svobodná. A takovou nabídku nemůže odmítnout.

Celaena tak spolu s princem a skupinou stráží odjíždí do paláce, kde je stejně jako všichni ostatní bojovníci ubytována. Podstupuje další tvrdý výcvik, ale ten, ani jiní zdánlivě silnější protivníci, jí nedělají nejmenší starosti. Ovšem její protivníci brzy začínají umírat i jiným způsobem než při zkouškách. Po paláci se objevují jejich zohavená těla, která nemůže mít na svědomí člověk a stále se neví, co za útoky stojí. Celaena však cítí, že právě ona dokáže o útocích zjistit více a možná je dokonce zastavit a do toho musí udělat vše pro svou výhru.

Skleněný trůn je prvním dílem stejnojmenné začínající série a zároveň autorčinou prvotinou. Nejen anotace, ale i nadšené ohlasy ze zahraničí jistě na knihu nalákaly nejednoho čtenáře a to včetně mě. Poslední dobou mi ve většině knih chybí nějaká akce a tak jsem sáhla po Skleněném trůnu, podle jehož anotace jsem očekávala právě pořádně akční knihu, kterou přečtu jedním dechem.

Bohužel jsem nedostala přesně to, co jsem chtěla. Přestože o čtivosti knihy se nedá pochybovat, prvních sto stran bylo poměrně vleklých a chvílemi i nudných, bez nejmenšího napětí. Po pomalejším začátku jsem se zhruba v polovině konečně začetla a pronikla hlouběji do příběhu, což bylo ještě ztíženo tím, že se o žádné postavě příliš nedozvíme a tak nám ani nemůže přirůst k srdci.

Hlavní hrdinka Celaena byla taková typická drsňačka, což je příjemná změna, protože takových hrdinek je poměrně málo. Čtenáři mají se Celaenou poněkud rozporuplné vztahy, ale já se jednoznačně mohu řadit k jejím fanouškům. I když občas jsem s jejími rozhodnutími nesouhlasila, vlastně se mi jako hlavní postava tahle nájemná vražedkyně dost líbila.

Ani tentokrát jsme se nevyhnuli milostnému trojúhelníku, konkrétně s princem Dorianem a Chaolem. S Dorianem se v knize seznámíme o něco více, než s Chaolem, který se po většinu času zkrátka chová tak, jak by kapitán stráží měl a sám se příliš nevyjádří. Zato Dorian je milý a elegantní a je těžké si ho ihned nezamilovat. Nebo mám možná zkrátka pro prince slabost. Výjimečně se však autorce povedlo, že jsem si oblíbila jak Doriana, tak i Chaola a tak je pro mě tento milostný trojúhelník dost nerozhodný.

Přestože bych na příběhu, který měla autorka, obzvlášť na to, že je to její prvotina, skutečně dobře promyšlený, nic neměnila, něco mi tam chybělo. Stále jsem po dlouhém napínání čekala na ono velké vyvrcholení celé zápletky, ale nic velkého vlastně nepřišlo. Největší akce byla na konci, ale autorka závěrečné utkání prolétla poměrně rychle a přestože konec jsem si užila z celé knihy nejvíce, působil na mě trochu nedotaženě.

Přes všechny nedotaženosti, má autorka každopádně příjemný styl psaní, který se čte bez problémů. Nezdržuje nás dlouhosáhlými popisy, ale přesto příběh nepůsobí ploše. Sice nejsem z knihy nadšená tak moc, jako někteří zahraniční čtenáři, rozhodně to bylo příjemné počtení a i když to není jedna z knih, kterou by stálo za to číst vícekrát, do dalších dílů se s radostí pustím.

8 komentářů:

  1. První díl je opravdu nejslabší a je na něm vidět, že se do toho autorka teprve dostává. A jelikož jsi první díl hodnotila opravdu dobře, předpokládám, že budeš pokračovat i s dalšími knihami. Takže snad budeš spokojenější, protože ty další jsou opravdu lepší :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už mám za sebou i druhý díl, který sice také nebyl dokonalý, ale líbil se mi o dost více než první :) Tak jsem zvědavá na další..

      Vymazat
  2. Souhlasím s Lucy, že první je asi nejslabší, ale já jsem z něj stejně byla naprosto nadšená a od té chvíle je pro mě Sarah J. Maas spisovatelkou číslo 1. Teď už několik týdnů čekám na dodání čtvrtého dílu a jsem hrozně napjatá :)

    Lory Humble × TICHÝ ODPOR

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě jako jedna z mála nadšená nebyla, ale i tak se mi to dost líbilo, a těším se na další díly, vzhledem k tomu, že všude slýchám, že je to díl od dílu lepší :)

      Vymazat
  3. Jak je možné, že ses ke knize zase dostala mnohem dřív než já? Pomalu se z toho stává tradice... I přes nedostatky si Skleněný trůn prostě musím přečíst!

    OdpovědětVymazat
  4. Já si ten první díl pamatuji asi nejméně, i když to bude hlavně tím, že je to už dva roky, co jsem ho četla. Ale určitě jsem z toho měla kladné pocity. Každopádně zbytek série jsem si naprosto zamilovala a teď už jen nedočkavě čekám na poslední díl. :D Ale jako je fakt úžasné, jaký pokrok Sarah mezi knihami udělala. :) Nu jsem zvědavá, co povíš na zbylé díly. A na Rowana (Jeřába). :D
    Jo a mimochodem, doporučuji přečíst ty novely. Ideálně před třetím dílem (aspoň myslím :D), ovšem před tím čtvrtým určitě. Je tam spousta informací, na které autorka navazuje a když budeš mít ty novely přečtené, čtení si pak užiješ víc. :)

    OdpovědětVymazat