pondělí 26. září 2016

Recenze: Do poklidné modři

Název: Do poklidné modři
Spisovatel: Veronica Rossi
Počet stran: 416
Rok vydání v ČR: 2014
Nakladatelství: Knižní klub



Recenze: 

Obálka posledního dílu této série je poměrně temná, ale opět nádherná. Co ale opět nepochválím, byla korektura knihy. Přijde mi už trapné se o tom znovu zmiňovat, ale celá tahle série je prostě opravená příšerným způsobem a nejhorší na tom je, že by si ve skutečnosti zasloužila tu nejlepší korekturu.

Árie při svém setkání se Sobolem, jediným člověkem, který zná polohu Poklidné modři, nepochodila moc dobře. Pomohla mu spojit se s konzulem Hessem, jenže tím se naopak celá jejich situace zkomplikovala a Árie s Roarem teď se Sobolem nechtějí mít nic společného. Zároveň se ale s Árii spojil Hessův syn Soren, kterého Hess spolu s dalšími desítky Osadníků nechal zavřené v Lusku, a nikdy je nemá v plánu dostat do Poklidné modři. Mezi nimi je i Talon, Perryho synovec. Pokud je Árie neosvobodí, brzy zemřou.

Když se konečně shledají s Perrym, společně se jim podaří Osadníky osvobodit a dostat je za Tidey, kteří se před éterovými bouřemi mezitím museli skrýt v jeskyni. Teď je čeká spousta důležitých rozhodnutí a úkolů. Osadníci se pro přežití musí naučit žít s Outsidery, ačkoliv to je to poslední, co chtějí. Perry s Árií by se rádi do Poklidné modři dostali sami, bez Hesse i Sobola. Jenže skutečnost je taková, že ani jeden z nich se tam nemůže dostat, pokud nebudou spolupracovat. Ale dostat se do Poklidné modři by znamenalo něco, co Perry nedokáže připustit - obětovat Uhlíka, dvanáctiletého chlapce ovládajícího Éter, který Perrymu tak přirostl k srdci.

Do poklidné modři, tedy třetí a finální díl celé této série je bezpochyby ten nejakčnější a nejzajímavější. Autorka se svých nápadů nebála už v předchozích dílech, ale teprve ve třetím si se svou fantazií doopravdy vyhrála. Nejen, že se neustále děly zvraty, nebo že jsme nestačily mrknout a spousta našich oblíbených postav byla najednou mrtvá. Autorka nás také do poslední chvíle neuvěřitelně nervuje, takže posledních 60 stran je naprosto nezbytné přečíst v kuse a to co nejrychleji, protože jinak se ta nedočkavost nedá ani vydržet.

Začátek knihy se nejdříve zdál docela klidný. Ale jakmile se to po chvíli rozjede, tak se od knihy nedá až do konce odtrhnout. Já samotná jsem kolikrát jen koukala, jak se to vše zvrtlo, nebo co se to tak najednou odehrálo. Pokud se Vám náhodou předchozí dva díly tolik nelíbily, třetímu dílu dát šanci zkrátka musíte. Jsem si totiž jistá, že ten se Vám líbit bezpochyby bude.

Do poklidné modři je opravdu velkolepé vyvrcholení celé série. Jsem šťastná, že to dopadlo tak, jak to dopadlo, protože jinak by mě autorka dost zklamala. Naštěstí mě ale nezklamala ani v nejmenším a konec byl opravdu úžasný.

Celá tato série se od teď bezpochyby řadí mezi mé nejoblíbenější - přesněji bych ji označila jako druhou nejlepší, jakou jsem zatím četla, hned po Měsíčních kronikách. A to jsem nevěřila, že by se této sérii mohlo někdy něco přiblížit.


11 komentářů:

  1. Já se na tuhle sérii chystám už strašně dlouho, bohužel mě množství negativních ohlasů na nějaký čas zbrzdilo - když teď ale čtu tvou recenzi (stejně jako tu s minulým dílem), měla bych zamakat na povinné četbě a konečně se prokousat i k tomuhle :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tuhle sérii mohu jedině doporučit, sama jsem z ní byla nadšená, obzvlášť právě z posledního dílu. Takže určitě tomu dej šanci, já jí také dlouho nevěřila a nakonec jsem moc ráda, že jsem se k ní dokopala :)

      Vymazat
  2. Tahle série mě mile překvapila. Když jsem ji pořizovala, ani jsem nečekala, že mě bude tak bavit :-)

    OdpovědětVymazat
  3. A mučení pokračuje... kde tu sérii seženu? :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nevím :( V knihovně? :D

      Vymazat
    2. Podívala bych se, ale nedá se tam nic najít a přešli na nějaký nový internetový katalog, který nefunguje tak jak má...

      Vymazat
  4. Krásná obálka, po přečtení recenze mohu říci, že se těším jestli se k této sérii dostanu, opravdu ráda, bych si jí přečetla. Rozhodně je zajímavá. Krásná recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že jsem tě nalákala, určitě série stojí za přečtení :)

      Vymazat
  5. 100%? Tak to musí být opravdu hodně dobrá :)

    OdpovědětVymazat